BUÉK!

2010.12.24. 12:42

Boldog Új Évet kivánunk!

Malév Cafeteria

2010.12.10. 16:27

 Megszületett a Cafeteria Megállapodás a Malév Zrt-nél a társaság és a szakszervezetek között. A tárgyalások végére sikerült megegyezni a 2011-es évre is a 2010-ben érvényes 400.000 Ft-os keretről. Az éves BKV bérletekről minél előbb nyilatkozni kell, hogy meg tudják időben venni (dec. 20-ig lehet). A többi tételről a nyilatkozatokat januárban lehet majd megtenni. Január elején lesznek a választható juttatások is közzé téve, mert jelenleg pár új tétel még kérdéses. 

Választmányi ülés

2010.12.09. 09:35

 Az RMFSz ügyvivő testülete választmányi ülést hirdet 2010. december 14-én 9 órára a szakszervezeti irodába.

Napirendi pontok:

  1. Kollektív szerződés módosítás,
  2. Munkaruha,
  3. 2010-es bértárgyalás,
  4. Egyebek

Minden Választmányi Tag jelenlétére számítunk!

                                                                  RMFSz Ügyvivő testület

Módosított utasítások

2010.12.09. 09:25

 Több tárgyalási forduló után sikeresen módosítottuk a Társasággal a vállalati mobiltelefonálást szabályzó 3/2010-es Ügyvezető Igazgatói utasítást, valamint a benzintámogatásról szóló 1/2010-es Humán Igazgatói utasítást, ami január 1-től új utasításként kerül kiadásra. 

 December 1-2-ig a Légiszállítási Ágazati Párbeszéd Bizottság segítségével a HUNACCA (Magyar Légiutaskisérők Egyesülete) LESZ (Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet) és az RMFSz képviselői részt vettek a szokásos éves ETF ülésen, amelyről a beszámolót

itt olvashatjátok.

A szabadság szabályai

2010.12.03. 18:12

Emlékeztetőül:

http://www.nlcafe.hu/karrier/20101203/te_dolgozol_ket_unnep_kozott_szabadsagolas_kisokos/

Adó 2011

2010.11.20. 14:13

A jövő évtől érvényes adózási szabályok egy rövid kis összefoglalóját olvashatjátok itt.

Bérkalkulátor2011

2010.11.14. 06:07

A 2011 évi adótörvény változás alapján itt találhattok egy bérkalkulátort ami a gyermek kedvezményeket is figyelmbe veszi, valamint összehasonlítja a 2010-es évvel.  

Cipők a Rüo-ra

2010.11.13. 13:49

A raktárban találtunk 32 pár  BETA munkavédelmi cipőt/bakancsot. A munkavédelmi bizottság közreműködése során  elérték a cégnél, hogy kiadhatók legyenek a RÜO-n dolgozó kollégák számára. 

 

Újabb kihelyezett ülésen vettünk részt a teljes Légiszállítási Ágazatra kiterjedő Kollektív Szerződés ügyében.

Ismét egy nehéz fába vágtuk a fejszét. A szerződés részéve kívánunk tenni egy a teljes ágaztra kiterjesztett garantált bérminimum táblát. A munkaköröket 3 fő csoportra osztottuk: operatív, műszaki és támogató. Figyelembe vettük a munkakör betöltéséhez szükséges iskolai végzettséget és a speciális ismeretek, úgy mint a szakszolgálati engedély/ vállalati megbízást is. Majd az alap meghatározása után kidolgzotuk  az egyes munkakörcsoportok egymáshoz való viszonyát.  Az így megkapott értékek alapján a következő tárgyalásig az oldalak megvitatják külön-külön a tervezetet.

Egészségpénztár

2010.11.11. 10:24

A Pénzügytől kapott információk szerint akinek MKB egészségpénztára van annak csúszott a befizetése ( csak tegnap, 10-én utalt a cég ), mert egy hiba következtében a nyugdíjpénztárba utalták a tagdíjat, és ezt csak tegnap tudták korrigálni.

Mindenki figyelje az utalás megérkeztét.

 

Ágazati képzés

2010.11.09. 11:31

 Választmányunk 5 tagja vett részt a Légiszállítási Ágazati Párbeszéd Bizottság által szervezett munkajogi képzésen. A képzés célja az ágazatban dolgozó munkáltatók és munkavállalók munkajogi ismereteinek frissítése a hatékonyabb tárgyalások céljából. Dr. Handó Tünde a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke és Horváth József  előadók ismertették a kollektív munkajoggal kapcsolatos témákat. A prezentációkat az alábbi linkeken olvashatjátok.

-kollektív szerződés

-az ítélet kikényszeríthetősége

-kollektív munkajog

Orvosi munkaidőben

2010.11.04. 13:38

Sokan kérdeztétek, hogy a munkavégzéshez kapcsolódó kötelező orvosi vizsgálatot munkaidőben lehet-e elvégezni. Válaszunk igen.

A vonatkozó MT szabályzást itt olvashatjátok.

Időszakos orvosi vizsgálatok

2010.10.15. 11:51

Az időszakos orvosi vizsgálatokkal kapcsolatban felmerült  problémák kezelésére, szabűlyozására az ACE és az RMFSz megállapodást kötött. A Munkavédelmi Törvényben előírt 30 napos értesítési határidőt módosítottuk 60 napra, szabályoztuk a karton átadását.

A megállapodást itt olvashatjátok.

 „A Maplész és a Telenor között kialakításra került új konstrukció eredményeképpen a dolgozói hívószámok Lakossági számlás tarifacsomagba kerültek átvezetésre. Fenti módosítás következtében ezen új előfizetői szerződésekre vonatkozik a magas forgalmi összeghatár elérésének ellenőrzése, melynek pontos meghatározása a Telenor Általános Szerződési Feltételeiben szerepel:

Tájékoztató

2010.10.11. 17:41

Egyes kollégák az alábbi üzenetet kapták a  Telenortól  "Az ügyfélszámán magas forgalmat észleltek és 24 óra múlva korlátozzák a kimenő hívásait, az előleg befozetés érdekében hívja fel a 1220-at" ebben az esetben az alábbiakat kell tenni:


Fel kell hívni a 1220-at és ott mérlegelni fogják az előleg befizetést. Akinek régebbi számla múltja van annak megnézi az ügyfélszolgálat, hogy a múltban milyen volt a számlafizetése, és ha nincs gond a malévos/aeroplexes időszakban a számlák fizetésével akkor eltekintenek ettől a befizetéstől. És mindjárt meg is emelik a limitet. Ezt sajnos csak egyénileg lehet intézni, ezért lakossági a csomag. 

Az RMFSz mint tagszervezet részt vett a ETF (Európai Szállítási Dolgozók Szövetsége) Polgári légiközlekedési Tagozat Földi Kiszolgálási Csoport ülésén.

Számunkra az ülés  legjelentősebb része  az Aircraft Maintenance munkacsoport megalakítása volt. Most sikerült először az ETF-en belül létrehozni karbantartó szervezeteknél működő munkavállalói érdekképviseletek számára külön csak a szakmával foglalkozó csoportot. Az előkészítő munka egy felmérés volt, amiben az ETF tagszervezetek nyilatkoztak a repülőgép karbantartó vállalatoknál történő működésükről, valamint a taglétszámról és az aktuális problémákról, kampányokról. Kiértékelés után elhatároztuk, hogy pontosítunk a problémákon, és a következő ülésen egy akciótervet fogadunk el a megoldásokról kampányokról, közös akciókról.

Fontos téma volt az EU Szociális Párbeszéd válsága a Polgári Légiközlekedés Területén. A légiközlekedést sujtó válságra és egyéb negatív hatásokra hivatkozva a munkáltatói szövetségek oladala minden fontos kezdeményezésünket visszautasította az elmúlt időszakban, nem tudunk eredményesen együtt dolgozni velük. A következő ülésre a további munkához ebben is akcióterv szükséges.

A földi kiszolgálásban dolgozó kollégák problémáit és kampányait támogattuk a poggyászok súlyának csökkentése témában.

Az EASA szabályalkotó tetületbe delegált kollégák jelentését hallgattuk meg a legfrissebek szabályok módosításáról.

ITF (Nemzetközi Szállítási Dolgozók Szövetsége) jelentést hallgattuk meg a Mexikói konferenciáról. Az ITF bejelentette, hogy a Polgári légiközlekedési tagozatán belül Ők is kezdeményezik a Repülőgépes Karbantartó csoport létrehozását.

 

Munkaruha tender vége

2010.09.14. 11:59

A munkaruha kihordások eredményének összesítése után megszületett a győztes munkaruha. A LOLA márka nyerte el a tetszésetek. Az ACE és az RMFSz megállapodott a tender lezárásáról, valamint arról, hogy az ACE mielőbb elkezdi a tárgyalásokat a termék forgalmazójával.

A megállapodást itt olvashatjátok.

 

 

Szerdán (8-án) szóban megállapodtunk a szerződés végleges szövegéről, csütörtökön (9-én) pedig a MAPLÉSZ aláírta a szerződést. Megállapodásunk szerint szeptember 14-étől a TELENOR rendszerében már elérhető a MAPLÉSZ flotta, vagyis keddtől lehet szerződni.
A reptér területén ügyeket intézni a Ferihegy I. terminálon a HUNACCA irodában, a Ferihegy II. terminálon a LESZ által megjelölt irodában, a hangáraknál (UHMB épületek), pedig az RMFSz irodában lehet. A Lurdy házban a GSZSZ irodába (Kozekné, Aranka irodája) kell menni. Mindenki érdeklődjön a szakszervezeti bizalmiaknál, mert különböző időpontokban lehet ezeken a helyeken ügyeket intézni.
A munkáltatók szerinti megoszlás a következő:

Az RMFSz folyamatosan részt vesz a Légiszállítási Ágazati Párbezséd Bizottság munkájában, amin a cél a teljes Légiszállításra Kiterjedő Ágazati Kollektív Szerződés kötése. Kihelyezett ülésen próbáltunk meg előre haladni a témában.

Az ÁKSZ törzsrésze egy majdnem kész kollektív szerződésre hasonlít, és szinte csak a visszatérő vitás kérdésekben kellene megegyeznünk. Sajnos a fennmaradt pontok nagy részében hosszas vita után sem sikerült megegyeznünk, és mindkét oldal kitart az álláspontja mellett. Sikerült megegyezni a vismajor a leltárhiány  és  egy munkavédelmi mellékletben is.

Az RMFSz meghívást kapott Fellegi Tamás Nemzeti Fejlesztési miniszterhez a MALÉV cégcsoport meghatározó szakszervezeteivel együtt.  A kormány oldalon részt vett Winkler János a MALÉV elnöke, Márton Attila a légiközlekedés miniszteri biztosa valamint Kocsis Tamás úr. A miniszter úr kifejtetette, hogy a Malév problémáját feltétlen megakarják oldani, de ebben az első és legnehezebb lépés az a MALÉV részvényeinek 5 %-át tulajdonló orosz VEB bankkal történő megegyezés. Azért fontos, mert a a szerződésben amit az előző kormány kötött tavasszal a részvények visszavásárlásról, van egy olyan kitétel ami szerint minden fontos döntéshez a VEB bank engedélye kell. Ez olyan mértékben megköti a kezüket, hogy nem tudják gyorsan rendezni a MALÉV sorsát. A tárgyalások kezdeti szakaszban vannak, és nem látják a végét.

Kérte a szakszervezeteket kössék meg a MALÉV Zrt Kollektív Szerződését, ezzel segítsék elő a társaság olcsóbb működését.

Kinyilatkozta Magyar tulajdonban kívánják tartani a MALÉV-ot, de nem akarja a minisztérium irányítani, mert a management felelőssége és feladata. Bejelentette, hogy meghosszabbították Martin Gauss szerződését. 

A miniszter Úr elmondta, hogy jó kapcsolatot kívánnak kialakítani a szakszervezetekkel, és a jövőben további tárgyalásokat fog kezdeményezni a stratégia kérdésekben.

Maplész közlemény 4.

2010.09.01. 16:15

 

TELENOR-MAPLÉSZ mobiltelefon flottaszerződés Dolgozói Tájékoztató IV.

 
Tisztelt Kollégák!

 Röviden tájékoztatunk Benneteket a dolgozói telefon szerződésünk jelenlegi állásásról.

Folyamatosan dolgozunk a MAPLÉSZ-TELENOR flottaszerződésünk véglegesítésén, hogy a lehető legátláthatóbb legyen és a legkedvezőbb feltéteket érjük el számotokra.

Maplész közlemény

2010.08.27. 20:08

 

Nem érdemes mobilszolgáltatót váltani!
A MAPLÉSZ tájékoztatója
Kedves Kollégák!
Az elmúlt napokban bizonyára sokat hallottatok a Malév telefonszerződésének megváltozásáról. A vállalatvezetés először botrányosan rossz feltételek mellett akart megállapodni a Vodafone-nal. Később a szakszervezetek fellépése nyomán valamennyit javultak az új szolgáltatónak kiszemelt cég árai, de még így is rosszabbak, mint a jelenlegi Telenor-szerződés feltételei. Ráadásul a számhordozás és a hűségszerződések problémái miatt az átállás sokakat igen rosszul érintene.

A teljesség kedvéért...

2010.08.26. 20:32

Itt olvashatjátok a Malév csoport dolgozói programm tájékoztatóját.

Mobil tender hirek

2010.08.26. 10:18

A Malév mobiltenderrel kapcsolatos legújabb Maplész közleményt itt olvashatjátok.

süti beállítások módosítása