Pénteken (03. 04-én) a MALÉV Zrt. KSz tárgyaláson elhangzott mindkét oldalról a végső ajánlat. Sajnos még sok pont van amin nem tudtunk megegyezni az elmúlt 1,5 hónap intenzív tárgyalásai alatt. Sok olyan pont maradt nyitva ami nélkül a szakszervezeti oldal nem látja biztosítottnak a munkavállalók kiszámítható, és rendszer szerinti munkavégzését, ami a repülésben elengedhetetlen. A munkáltatói oldal folyamatosan hangoztatta, hogy az olcsó munkavégzést kívánja megteremteni, ezért a munkavállalói oldal minden olyan pontban figyelembe vette ezt az igényüket ami nem jelenti a munkavállalók kiszolgáltatottságát.  Az eddigi tárgyalásokon némi előrelépés történt, de a mai napon megrekedt minden. 

A munkavállalói oldalnak a KSZ kötés rendkívül fontos, ezért nem kizárt, hogy elindítanak egy  MT 194. § szerinti egyeztetést közösen. A tárgyaló szakszervezetek egységesen elhatározták, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel azon lesznek, hogy a MALÉV Zrt-nél  a munkavállalók számára elfogadható Kollektív Szerződés szülessen. 

 

ACE tárgyalás 2011.03.04

2011.03.04. 16:47

 Folytattuk a tárgyalásainkat az Ügyvezető Igazgatóval több témában, amiket már a múltban indítottunk. A legutóbbi találkozón (február 9-én) megbeszélt feladatok státuszát ellenőriztük közösen.

Átszervezés a logisztikán?

2011.03.01. 20:05

Mivel nem tudtunk választ adni az ACE logisztikán Március elsején végrehajtott átszervezés kapcsán hozzánk fordulóknak, kénytelenek voltunk az itt olvasható kifogást átnyújtani a munkáltatónak.

LESZ-RMFSz sajtóközlemény

2011.02.28. 20:38

 Alább olvashatjátok a LESZ és az RMFSz sajtóközleményét és levelét.

Az uniós biztoshoz fordult a két legnagyobb ferihegyi szakszervezet

A Magyar Polgári Légiszállítási Szövetség közleménye – 2011. február 27.

A MAPLÉSZ két ferihegyi tag-szakszervezete levélben kéri Siim Kallas uniós közlekedési főbiztost, hogy a repülőgépek földi kiszolgálásáról szóló irányelv idénre tervezett módosításában a szociális dimenzió hangsúlyos szerepet kapjon. A lépés az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége által indított kampány része.

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet és a Repülőgép Műszakiak Független Szakszervezete aggódik az uniós irányelv (96/67/EC) 2011-re tervezett felülvizsgálata miatt. A földi kiszolgálási piacon eddig végbement deregulációs és liberalizációs hullám munkahelyeket sodort veszélybe, növelte a dolgozók kiszolgáltatottságát, miközben rontotta a szolgáltatási színvonalat. A munkaerő megnövekedett cserélődési üteme – a kölcsönzött dolgozók és alvállalkozók terjedő alkalmazása miatt – ráadásul új biztonsági kockázatok megjelenését is magával hozta.

Az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (European Transport Workers’ Federation – ETF) két tag-szakszervezete is aktívan részt vesz abban a kampányban, amiben a nemzeti és uniós döntéshozókat szeretnék rávenni arra, hogy a szociális szempontok kapjanak elsőbbséget az irányelv módosítása során. Az ágazat az érdekképviseletek meggyőződése szerint már nem viselne el egy újabb liberalizációs hullámot, az a szociális jogok és munkahelyi biztonság teljes leépülését hozná magával, miközben a szolgáltatás színvonalát is kedvezőtlenül érintené.

Jelen közlemény melléklete a biztosnak küldött levél magyar és angol nyelvű változata.

* * *

süti beállítások módosítása