röntgen sugárzás

2011.10.25. 14:20

Sziasztok!

Mint ismeretes:a repülőtér biztonsága érdekében a dolgozókat be-, és kilépésnél,valamint munkavégzés közben többször az un. SRA pontokon történő áthalladáskor mágnes kapuk segítségével vizsgálják át.A kézi táskát, amelyben mindenkinek a személyes dolgai,a napközben elfogyasztani kivánt élelme van, a szerszámokat,lámpákat stb...,melyeket a munkavégzésre használnak,pedig egy poggyász röntgen gépen vizsgálnak át. Nagyon sok kollegát foglalkoztatot az a kérdés,hogy ez az ellenörzés, a rövid idön belül kis dózisokban kapott sugárzás milyen hatással van az emberi szervezetre,élelmiszerekre stb...Utánna jártunk. Megkerestük kérdéseinkel az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutato Intézetet. Megkaptuk a válaszlevelüket. Ezt szeretném nyilvánossá tenni számo-tokra.

Tisztelt RMFSZ Ügyvivűk!
 
            A röntgenberendezések nagyon jó sugár-árnyékolásúak, sugárzási terük minimális, gyakorlatilag csak a csomag alagutat lezáró ólomgumi függönyök előtt, a csomagszállító szalag fölött van mérhető sugárzási tér. Sem a gépet kezelő személy helyén, sem az ellenőrzött személy helyén nem mérhető a háttérsugárzás szintjét meghaladó járulék.
A csomagvizsgáló röntgenberendezések külső sugárzási terének tehát egészségkárosító kockázata nincsen.
            A csomagként vizsgált élelmiszerek ún. "csomag dózisa" minimális, legfeljebb 1-2 µGy vizsgálatonként. Ez a sugárterhelés annyira alacsony, hogy ezt az adagot a csomag, az épületben (0,1-0,2) µGy/h intenzitású háttérsugárzástól, asztalra helyezve is kb. 10 óránként megkapja.
A röntgen- és gamma-sugárzás valamint az anyag kölcsönhatása során felaktiválódás, tehát az a jelenség, amikor az átsugárzott anyag maga is sugárzóvá válik, nem következik be, tehát ebben az értelemben nincs olyan káros hatás, ami felhalmozódhatna.
Az élelmiszer tápértékét és ízértékét e sugárzás természetesen károsíthatja, csakhogy azok az adagok, amelyeknél ez a károsítás megkezdődik, a csomagdózishoz képest elképesztő távolságban vannak. Az egész világon, így hazánkban is az élelmiszerek gamma-besugárzását pl. mikrobák csíraszámának a csökkentésére vagy csírázóképesség gátlására, rutinszerűen alkalmazzák. A besugárzásnál leadott dózisok 1000 Gy (kGy) nagyságrendűek, és az így besugárzott élelmiszerek, a besugárzás után azonnal fogyaszthatók.
Élelmiszerek besugárzásánál az íz- és tápérték csökkenésével még nem járó egészségügyi határérték 10 kGy elnyelt dózis. Ahhoz, hogy egy élelmiszer csomagdózisa ezt a határértéket akár csak meg is közelítse, a csomagot a csomagvizsgáló röntgenberendezésen legalább 5 milliárdszor kellene átküldeni, ami nyilvánvalóan képtelenség.
A levélben föltett kérdésre válaszolva, tehát teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy a csomagvizsgáló röntgenberendezések sugárzása sem a környezetében tartózkodókat, sem az átsugárzott élelmiszerek fogyasztóit egészségkárosító kockázattal nem fenyegeti.
 
Budapest, 2011.oktober.20
 
/: Prof. Dr. Köteles György :/
        igazgató-főorvos
                                                        Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet
 

                                                                                        Üdv mindenkinek:Anti 

A bejegyzés trackback címe:

https://rmfsz.blog.hu/api/trackback/id/tr383328884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása