ETF főtitkár Budapesten

2010.07.23. 18:35

Június 22-én Budapestre látogatott Eduardo Chagas az European Transport Workers' Federation (ETF) főtitkára. Eduardo amellett, hogy talákozzon a magyar tagszervezetekkel az új magyar kormánnyal kívánt találkozni, annak reményében, hogy amikor a jövő évben Magyarország lesz a soros EU elnök egy jó és gyümölcsöző munkakapcsolatot alkíthassanak ki. Természetesen az RMFSZ is (mint ETF alapító tag és aktív szereplője a polgári légiközlekedési tagozatnak)képviseltette magát és közösen mentünk a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba, ahol Schváb Zoltán Államtitkár-helyettes úr fogadott minket a csapatával.

Eduardo ismertette az ETF jelenleg is futó EUs projektjeit valamint az taz üzenetet amit az ETF a tagszervezetei kérésére ejuttatott a Helyettes-Államtitkár Úrhoz, miszerint arra kérik az Új Kormány képviselőit, hogy az őket érintő döntések előtt tárgyaljanak a szakszervezetekkel is. Felkérte Schváb urat, hogy ismertesse a Magyar Kormányzat milyen előkészületek tett a soros elnökségre való felkészülésben.

Természetesen Shváb úr megígérte, hogy bizonyos döntésekben egyeztetnek. A soros elnökségre készülnek gőzerővel a külüggyel együtt bizottságot hoztak létre a siker érdekében.

Eduardo először a vasutas ETF kampányokat ismertette, majd a légiközlekedését. A polgári légiközlekedési ETF kampányok:

  • Just Culture program
  • Packless kampány
  • Légiutaskísérők szakszolgálati engedélye
  • EASA repült idő csökkentése
  • Kiszervezések
  • Liberalizáció

Sváb úr bejelentette, hogy szerencsére ebben is képben van hiszen Ő a Légügyi Főigazgató is, így minden témára tud válaszolni, de sajnos személyesen már nem, mert mennie kellett egy következő tárgyalásra, de a légiközlekedési szakértője ismertette a magyar álláspontot a témákkal kapcsolatban. A legtöbb programra először EU szinten kell, hogy szabály illetve megoldás szülessen (Just Culture, repült idő csökkentése, liberalizáció), és van olyan is ami jelenleg nálunk megoldott probléma, mint a szakszolgálati engedély a légiutaskísérőknek, és a kiszervezési szabályok.

Utolsó pontban Eduardo a közúti közlekedés és a hajózás ETF kampányait ismertette.

Megegyzetek abban, hogy a Duna stratégia miatt a kinevezett kormánybiztossal Barsiné Pataky Etelkával egy következő időpontban újabb tárgyalásra kerül majd sor.

Megköszöntük a tájékoztatást, a program befejeződött  és Eduardo hazautazott.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rmfsz.blog.hu/api/trackback/id/tr432171546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása