MT változás

2010.03.13. 18:45

Újabb MT változás:

Május elsejétől a csoportos létszámcsökkentés esetében alkalmazotthoz hasonló eljárást kell lefolytatni, ha a munkáltató jogutód nélküli megszűnése (felszámolása vagy végelszámolása) miatt tömegesen szűnik meg a munkavállalók munkaviszonya. Ebben az esetben a munkáltatónak a megszűnésről tájékoztatnia kell a munkaügyi központot, a munkavállalók képviselőit és az érintett munkavállalókat, valamint köteles átadni számukra a törvényben maghatározott adatokat.
Február elsejével a felmondási védelem szabályozása változott. Eddig a felmondási védelem a gyermekgondozási segélyt (gyes) igénylő szülőt illette meg a gyermek hároméves koráig akkor is, ha a szülő már visszatért a fizetés nélküli szabadságról. Ez a szabály úgy változik, hogy a védelem a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül, a gyermek hároméves koráig azt aszülőt fogja megilletni, aki a fizetés nélküli szabadságot a fentiek szerint utoljára vette igénybe. Erre a változtatásra azért volt szükség, mert a gyes 2010. május elsejétől csak a gyermek kétéves koráig jár majd az egyik szülőnek, és a jogalkotó fenn kívánta tartani az eredeti hároméves védelmi időt.
A felmondási védelem alatt állók köre az örökbefogadást kérő munkavállalókkal bővül. Ha a munkavállaló gyermeket szeretne örökbe fogadni, ezt egy kötelező gondozásba helyezési időszak előzi meg, amely a szülő-gyermek kapcsolat kialakulásában elsődleges fontosságú időszak. Ezért a felmondási védelem 2010. február elsejétől a kötelező gondozásba helyezéstől számított legfeljebb hat hónapig megilleti a munkavállalót. Nagyobb körültekintéssel kell tehát eljárniuk a munkáltatóknak a rendes felmondás esetén, a felmondás közlése előtt célszerű minden esetben megerősíttetni a munkavállalóval

A bejegyzés trackback címe:

https://rmfsz.blog.hu/api/trackback/id/tr801837280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása