Választmányi ülés

2009.05.03. 15:38

2009. május 7-én reggel 9 órától Választmányi ülést tartunk, a szakszervezet irodájában. Témák: ÜT választás, KSz módosítás.

ÜT választás

2009.05.03. 11:28

 

Hát erről írtam az előbb. Érdekes, hogy elfelejtenek szólni, milyen következménnyel jár, ha nincs reprezentatív szakszervezet. Vagy nekik mindegy? Vagy más céljuk van, amit nem kötnek a választók orrára?

ÜT választás

2009.05.03. 11:04

Érdekes helyzet alakult ki a jelölések kapcsán. Arra számítottunk, hogy mostantól két szakszervezet lesz a cégnél. Nem gond, (volt is már ilyen) kicsit más a szakszervezeti munka - felerősödik egy terület hangja - nehezebb mindenkinek jó (és persze mindenkinek rossz) megállapodásokat kötni. Az ÜT választások érdekessége, nem tudni miért, meghatározza a szakszervezetek reprezentatívasát is a következő három évre. Az RMFSz vezetése arra számított, no problem, mi és a másik szakszervezet simán vesszük az akadályt, meg lesz a 66%. Ekkor lehet gond nélkül KSz-t kötni, módosítani, mindenféle megállapodást kötni.

Nagy meglepetésünkre, a másik szakszervezet nem indul a választáson. Így nem tud reprezentativitást szerezni - így nem tud igazán érdeket képviselni. Még a szűk szakmai alapon szerveződő tagsága érdekében se tud fellépni - szerintünk.

De nekünk nem ez a bajunk. Az történt - történik, hogy a független jelöltként indulók, elvihetik a szavazatot az egyetlen szakszervezettől, tőlünk, lehetetlenné téve az érdekvédelmet - érdekképviseletet. Amennyiben nem szerezzük meg legalább a szavazatok 50%-t, akkor minden módosításhoz csak nagyon bonyolult eljárással tudunk engedélyt szerezni a munkavállalóktól. Ezzel sokkal kiszolgáltatottabb helyzetbe kerül minden munkavállaló, és persze sokkal jobb pozícíóba a munkáltató.

 

Kutatásban is segédkezünk

2009.04.29. 22:12

Az MTA (Magyar Tudományos Akadémia)megkereste szakszervezetünket, hogy vegyünk részt egy európai projektjükben. Egy olyan foglakoztatással kapcsolatos kérdőívet készítettek amiből később egy tanulmány készül. Ebben gyüjtik össze azokat a jellemzőket amik útmutatók egyben, és segítség lesz az ágazatoknak a problémáik megismerésében és kezelésében.  Jelenlegi fázisban a kérdőívet véleményeztük, valamint válaszoltunk a jelenleg összeállított kérdésekre, ami az ágazatunk (szűkebben a szakmánk) jelenlegi helyzetének ismertetését jelentette. Ígéretet tettünk arra, hogy a további munkában is részt veszünk amennyiben a következő fázisba jut a projekt. Örömmel veszünk részt a projektben, mert  fontosnak tartjuk, hogy a szakmánkról, (ágazatunkról) hiteles és valós kép jelenljen meg mind az Unióban mind Magyarországon. 

süti beállítások módosítása