Létszámleépítést jelentett be ismét a MALÉV.

 

Szeptember 24-én  tartotta az első létszám leépítési konzultációt, a MALÉV a KÜT-nek és a szakszervezeteknek. 120 fő leépítését jelentették be a Munkaügyi Központnak, amelyből 75 fizikai és 45 szellemi.

A konzultáción megtudhattuk,hogy a szám magas, de nincs köbe vésve. Nincs területekre lebontott kötelező létszám, a hatékonyságot szem előtt tartva a helyi vezetők döntenek. A legjobban érintett állomány várhatólag a légiutaskísérők és a pilóták lesznek, de folyik a MALÉV Cargo átvizsgálása is. Itt tudtuk meg, hogy várhatólag a cargo üzletágból a MALÉV kivonul, de ez egy későbbi történet.

Megkérdőjelezhető volt például az indoklás, amivel a pilóták elbocsátását indokolta a Társaság. A teljes pilóta állomány repült idejének átlag alatti értékére hivatkozott. A statisztikai hibát a Q400-as rettenetesen rossz rendelkezésre állása okozta, de nem vizsgálták mennyivel nagyobb a cserébe berakott gépeken (B737) repülő pilóták repült ideje, mint az átlagos. A HUNALPA számításai szerint természetesen ők sokkal többet repültek az átlagnál.

A részmunkaidős foglalkoztatást támogatja a MALÉV, de csak korlátozott számban, valamint az önkéntes nyugdíjba vonulást is segíti.

Itt tudtuk meg hivatalosan a Fokker programot, miszerint az év végéig visszaadják az összes gépet (a téli menetrendben pont  a Fokker kihasználtsága a legjobb). A téli menetrendben 3 db B737-es is leáll, tartalék gépek lesznek.

Megismertük a cég álláspontját, a részletek a következő fordulókon derülnek ki, hogy mit lehet tenni az elbocsátandó létszám csökkentése érdekében, valamint mivel tudjuk enyhíteni a az elbocsátandók helyzetét.

A következő forduló 2009. szeptember 30-án lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rmfsz.blog.hu/api/trackback/id/tr101408718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása