Üt választás

2009.05.05. 12:41

ÜT választással kapcsolatban az a rossz hír, hogy egy szakszervezet reprezentativitása a választáson indított jelöltjei által megszerezett szavazatokon múlik.

A tét nem kicsi! Például a Kollektív Szerződést, és kollektív érvényű megállapodások kötésére, munkáltatóval szembeni kifogás benyújtására lehetőséget biztosító jog múlik a választási eredményen.

Több munkajogi szakember (köztük az MT. egyes szerzői) nem tudott elfogadható választ adni arra  hogy miért így kell mérni egy szakszrevezetet, de az MT. ezt írja elő, ezzel a szabállyal kell együtt élnünk. Egy felelős gondolkodású szakszervezet igyekszik elérni ezt, hogy megfelelő erővel tudja képviselni az amúgy is hátrányban lévő munkavállalókat. Az érdekérvényesítés amugy sem egyszerű, de ott ahol nincs reprezentatív szakszervezet bizony a munkáltató a nevető harmadik, mert az ÜT nem fog tudni érdeket érvényesíteni, hiszen nincsenek ilyen jogosítványai, nem erről szól. Ha a szakszervezet nem lesz reprezentatív ne higgyétek, hogy nem fogja a munkáltató kihasználni a helyzetet...

Minden független jelölt a szakszervezeti (igazából munkavállalói) oldalt gyengíti, bármilyen furcsának hangzik tőlünk munkavállalóktól veszi el szavazatokat.

Ne higgyétek, hogy az ÜT-t a független jelöltek fogják megváltani. Egy biztos, az RMFSz eddig sem tette és ezután sem fog  az ÜT munkájába belszólni.

A mi célunk egyszerű és világos: a szakszervezet reprezentativitása, és egy jól működő Üzemi Tanács.

Ehhez kérjük a Ti szavazataitokat.

Köszönjük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rmfsz.blog.hu/api/trackback/id/tr871104015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maroshazi 2009.05.06. 18:04:38

Ferike!
Ne írj olyat ami nem a teljes igazságot tartalmazza!Te is tudod, hogy a reprezentativitás arra kell, hogy a munkavállalóknak ne kelljen egyénenként megszavazni a KSZ-t!Én nem gyengítek senkit, Ti viszont gondolkodhattatok volna azon, hogy a jelölt állítás egy kicsit is tükrözze a területek létszámarányát, és most nagyon finoman fogalmaztam.Ne hidd,hogy az ÜT-ét a független jelőltek teszik tönkre, megváltást sosem igértem!
További sok sikert!
Marosházi János

HFeri 2009.05.06. 22:02:45

A szakszervezet reprezentativitása nehéz ügy a mai munkajogban, de most sem tudok mást mondani, mint amit eddig írtam, amit a legjobb tudásom szerint gondolok, anélkül, hogy bárkit vádolnék bármivel. A reprezentativitás azért kell egyrészt, hogy kifogást tudjunk benyújtani a jogszerűtlen munkáltatói intézkedések ellen, ami a mai munkavállaló ellenes jogi környezetben és világban elengedhetetlen. Ha nem lennénk reprezentatívok nem csak a Kollektív Szerződést kellene megszavaztatnunk, hanem minden kollektív érvényű megállapodást is. Példa erre, hogy tiszta legyen: pl. ha kötni akarunk egy túlóra megállapodást, vagy egy bérmegállapodást, és sorolhatnám... Egy nem reprezentatív szakszervezettel azért elég jól elpackázik a munkáltató, nehéz hatékonynak lenni így. Szerencsémre vagy lehet szerencsétlenségemre elég jól ismerem az ágazatunkban dolgozó szervezeteket és azok bajait. Bizony nagyon nagy dolog az, hogy i reprezentatív és ki nem. Jól látjuk ezt a Malévnál a Celebinél vagy akár a Budapest Airportnál.
Nem gondolom, hogy az ÜT-t tönkreteszik a független jelöltek. Ha ez érződött ki abból amit írtam sajnálom. Amit meg akartam értetni azt, hogy a munkavállalóknak fontos, hogy legyen olyan szakszervezet ami reprezentatív. A sok független jelölt ezt veszélyezteti.
Az Üzemi Tanács rendszer bevezetésekor a törvény alkotók célja az volt, hogy a szakszervezeteket akik mindaddig élvezték a manapság már csak az ÜT-nek járó kevés többletjogot (együttdöntési jog, olyan információk amik érthetetlen módon a szakszervezetek által nem láthatók pl. pénzügyi mérleg) nem voltak érdekeltek az Üzemi Tanácsok létrehozásában. Ezért, és azért mert jogalkotóink hirtelen egy kicsit elkezdték másolni a német rendszert, érdekeltté kellet tenni azt addig ellenérdekelt oldalt a szakszervezeteket. Ez abból állt, hogy a szakszervezetek reprezentativitását attól tették függővé, hogy az ÜT választásokon milyen eredményt érnek el. És eljutottunk a mai faramuci helyzethez...

genge 2009.05.06. 22:19:21

Érdekes, hogy az ír a területek közti létszám arányról, aki öt társával együtt indul egy osztály azonos műszakából.

genge 2009.05.06. 22:31:54

Nem hiszem, hogy bárkinek félteni kellene az ÜT-t. Senmkitől, semmitől. Sem a volt elnőkétől, sem az RMFSz-től. Ha valaki figyelt egy kicsit az észre vehette, hogy az RMFSz az elmúlt években folyamatosan távol tartotta magát az ÜT-től. Egyszerüen nem szakszervezeti téma. Van elég bajunk, enélkül is.

Kovestomi 2009.05.07. 09:18:39

@HFeri: Tisztelt Urak!
Nem ismerem az üzemi tanács választás teljes jogi hátterét, de abban biztos vagyok, hogy minnél jobban sikerül megosztani bármilyen erővonalak mentén az ACE munkavállalóit annál nehezebben tudunk sikereket elérni. Ezért talán ha javasolhatnán a vitás kérdéseket jó lenne megbeszélni egymás között mielőtt még sikerül helyrehozhatatlan károkat okozni nekünk. Egy társaság minél megosztottab annál könnyebben berfolyásolható és bírható rá egységes fellépésre (Divide et impera).
süti beállítások módosítása